Når man besøger et andet land, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. I dette indlæg kan du læse både om nogle af de gode råd, som jeg fandt frem til inden rejsen og nye, som jeg ville ønske, at jeg havde vidst på forhånd. De fleste billeder er fra turen i år, men der er også enkelte fra mit forrige besøg i 2017.
Vejret
Californien er kendt for solskin og høje temperaturer. Men det afhænger meget af, hvornår du rejser og hvor. På vores tur svingede temperaturerne fra 15 grader til 50 grader. Så det er en god idé at downloade en international vejrapp og hente alle de steder ind, som du skal besøge, inden du pakker kufferten.
Det var dog godt vejr det meste af tiden og vi oplevede kun et par små byger med regn i løbet af de knap 3 uger vi var afsted.
Kører du ned langs vestkysten på Highway 1, kan du opleve 15 grader ude ved vandet, hvor mange af de gode udsigter er. Så husk den varme trøje. De varmeste temperaturer oplevede vi i Nevada. I Las Vegas blev det 47 grader og lidt varmere i Death Valley, men det siger måske sig selv, når man er ude i ørkenen. Til sammenligning var der mellem 25 og 30 grader i San Diego.
Økonomi - husk drikkepenge
Tingene koster mere, end du tror. Spiser du på restaurant, bor du på hotel/motel, tager du en Uber eller en taxa, eller får du en anden for for service, forventes det, at du lægger mellem 16 og 20 % drikkepenge oven i regningen afhængig af kvaliteten af servicen og om du kommer igen.
Og så er det god karma også at give lidt drikkepenge andre steder. For mange mennesker i USA er drikkepenge en nødvendig del af lønnen.
På restauranter kommer de typisk med regningen, du lægger dit kreditkort ind i mappen, de tager det med og kommer tilbage, hvorpå du så kan vælge drikkepengene og er du heldig, står der tre forskellige beløb på bonen, så du kun skal vælge en procentdel og lægge det til det endelige beløb. Andre gange må du selv først regne det ud.
Læs mere om drikkepenge i USA
Trafikken
Det er ikke svært at køre rundt i Californien, der er dog nogle ting, som er markant anderledes end i Danmark. De vigtigste får du her:
Der er biler overalt
Alle har biler i USA, ergo er der også flere veje og ikke mindst flersporede veje alle steder. Til gengæld er der ikke mange cyklister, som man skal holde øje med. Vi så flest i Silicon Valley. Det midterste billede er hovedvejen som løber igennem San Diego.
Vejene har set bedre dage – medmindre du kører i bjergene eller i nationalparkerne.
Lejer du bil?
Du kan komme langt uden at køre på betalingsveje, så undersøg sagen først, før du siger ja til biludlejningsfirmaets tilbud om at sørge for betalingen. På vores tur kørte vi kun på betalingsvej en enkelt gang. Læs mere om betalingsveje i USA
Mange biler har forstørrelsesglas i sidespejlene. Det kræver lidt tilvænning og bilerne synes tættere på end de i virkeligheden er. Og de har automatgear.
Trafikregler
I USA må man de fleste steder gerne dreje til højre, hvis der er fri bane og selvom der er rødt lys. Dog oplevede vi enkelte steder med skilte, hvor højresving var forbudt. Efter lidt tilvænning bliver man rigtig glad for den mulighed.
Man må gerne overhale indenom, hvilket også lige er en tilvænningssag, især fordi det kan give nogle potentielle farlige situationer.
Vejbanerne kan have forskellige funktioner – på vores tur så vi mest disse:
Carpool – kun for de biler med mindst 2 personer i.
Fast track – ofte den yderste bane på vejen og mod betaling
Og bare rolig, de er tydligt afmærket både med striber på vejen og skilte.
Skal du på tur i en nationalpark?
Så er det en god idé at downloade relevante kort inden. F.eks. i Yosemite kan du opleve steder uden dækning. Og det samme i Death Valley.
Cybertrucks (billede 3) er tilladt
Der er en grund til, at de ikke kan købes i Danmark, så husk at holde god afstand, hvis du ser en. Jeg tror, at vi så 10 af dem på vores tur.